Jesień ruszyła pełną parą a liście na drzewach zmieniają kolory na żółte i czerwone. My wracamy myślami do lata zielonego jak Irlandia
W ramach cyklu #KulinarnepodróżeCechowej odwiedziliśmy w tym roku między innymi Czechy, Szwajcarię, Australię, Lombardię, oraz Indie. Cofnęliśmy się także w czasie do przedwojennego Białegostoku. Nasz szef kuchni w porozumieniu z Colinem Farellem i Liamem Neesonem stworzył wyjątkowe irlandzkie menu które z radością prezentujemy:

W ramach cyklu #KulinarnepodróżeCechowej odwiedziliśmy w tym roku między innymi Czechy, Szwajcarię, Australię, Lombardię, oraz Indie. Cofnęliśmy się także w czasie do przedwojennego Białegostoku. Nasz szef kuchni w porozumieniu z Colinem Farellem i Liamem Neesonem stworzył wyjątkowe irlandzkie menu które z radością prezentujemy:

Na podlasiu lubimy placki. Czym różnią się irlandzkie od tutejszych? Przygotowane są nie tylko z surowych ziemniaków, ale również puree ziemniaczanego. Serwujemy je z kwaśną śmietaną i musem jabłkowo-chrzanowym

Idealna na jesień irlandzka zupa bogata w krewetki, ośmiorniczki i mule. Przygotowana z serem emmentaler a serwowana z grzanką czosnkową i szczypiorkiem

To jedno z najbardziej popularnego dania na zielonej wyspie. Jagnięcina, ziemniaki, marchewka, brukselka i tymianek. Cały gulasz przygotowany na wywarze z piwa guinness

Sernik śmietankowy przygotowany z czekoladowymi herbatnikami, czekoladowym ganache i najsłynniejszym irlandzkim likierem na bazie whisky, śmietanki, wanilii i kakao

Koktajl genialny w swojej prostocie. Irlandzka whisky z dodatkiem gazowanego napoju imbirowego i limonki

Ciemne irlandzkie piwo, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. W 1833 roku firma była największym irlandzkim browarem, a pół wieku później produkowała milion beczek piwa rocznie. 440 ml

(lub Niedorzeczny Przesmyk Járy Cimrmana 1)

